Ajankohtaisia asioita 

 

JÄSENKIRJE 1/2017

Kuorsalo-Seura ry:n jäsenille
Talven selkä on taas taittunut. Suomi täyttää 100 vuotta tänä vuonna ja juhlistamme sitä omalta osaltamme kesän tilaisuuksissa. Nyt on erinomaisen hyvä aika aloittaa kesän toiminnan suunnittelu seuramme ja jäsenten hyödyksi sekä koko Kuorsalon ympäristön ja viihtyisyyden parantamiseksi. Viime kesänä maalautimme Seurantalon ikkuna-puitteet ja maalasimme ulko-oven. Lämmin kiitos maalareille ja talkooväelle. Saimme Suomen Kotiseutuliitolta avus-tusta Seurantalon maalauksiin. Talkoohenkeä ja -väkeä tarvitaan edelleen ympäristömme ylläpitoon mm. hau-tuumaalla ja Vanhassakylässä!

Kuorsalo-Seuran kotisivuille (www.kuorsalo.fi) on ilmestynyt taas lisää tietoa Kuorsalon historiasta. Marraskuussa ilmestyi Tuomo Silentin kirja Saarelaiselämää Kuorsalossa, jonka painatusta seura tuki rahallisesti. Muistakaa myös Kuorsalon Facebook -ryhmä, jossa saa ajantasaista tietoa mm. saaren epävirallisista tapahtumista.

Seurakunta osallistuu hautuumaajuhlaamme perinteisesti järjestäen venekuljetuksen Haminasta 5.6.2017 klo 09.00 Tammion kautta Kuorsaloon, jonne saavutaan klo 11.00. Seura tarjoaa kahvit Seurantalolla tilaisuuden jälkeen. Mäntlahtelaiset ja ehkä myös pyötsaarelaiset ovat tulossa hautuumaalle kunnostamaan hautoja 13.5.2017.

HUOM!
Kuorsalo-Seura ry:n kevätkokous pidetään Haminassa SpaHotel Haminan kabinetissa (Sibeliuskatu
32) lauantaina 25.3.2017 13:00.
Käsiteltävät asiat:
 sääntömääräiset kevätkokousasiat mm. tilinpäätös
 toimintasuunnitelman käsittely
 kunniajäsenen kutsuminen
Kahvi+voileipätarjoilu
Toivomme runsasta osanottoa!
johtokunta

Saarelaisterveisin,
johtokunta

Avaa ja lue koko jäsenkirje (pdf) >>>

Aarno Siparin tekstejä Historiaa-sivuilla

Jutut edustavat lähes kokonaan kadonnutta Vehkalahden murretta parhaimmillaan! Aarno Sipari on nykysukupolville melko vieras henkilö, mutta aikanaan hän oli merkittävä kuorsalolainen, joka puolusti monin tavoin saarelaisten etuja. Siksi Aarno Siparia voisi luonnehtia vanhan ajan karismaattiseksi kyläpäälliköksi!
Lue tekstit:    Tarinat ja henkilöt >>>     sekä    Asutus ja väestö >>>

Tuomo Silentin kirja ”Saarelaiselämää Kuorsalossa” ilmestyy kuukauden sisällä.
Tutustu tarkemmin kirjan sisältöön ja tee ennakkotilaus >>>

Kuorsalolaisille on varattu seuraavaa Trico - karkotetta, havu- ja lehtipuiden suojaamiseen hirvieläinten tuhoilta.
Jako hirvenmetsästyksen yhteydessä tulevana la 24.9., seurantalolla.
Huom! Ota mukaasi kannellinen astia!

Ainetta varattu 100-150ml per talous, ainetta riittää n. 66 ensimmäiselle, riitto 5-10ml/taimi, tehoaine lampaanrasva 65g/l

-pitkä suojavaikutus
-estää hirvien, kauriiden, peurojen ja porojen taimituhot
-käsitellyt taimet erottuvat selvästi
-hellävarainen kasveille
tarkemmat ohjeet:
http://kasvinsuojelu.berner.fi/tuotteet/muut-tuotteet/trico

Itäpuolen (Apajakallio-Syväranta) palontorjuntakalusto on siirretty n. 20m länteen entisistä tiloistaan Bernerin huvilan ulkoaitasta Bernerien entiseen puuceehen.

Tämänkertaisten kesäjuhlien pääohjelmana oli Metsähallituksen Ari Laineen esitelmä Itämeren suojelusta. Laineen mielenkiintoinen luento sisälsi monia Kuorsaloa ja sen lähivesiä ja saaria käsitteleviä osuuksia. Kaikkiaan luennossa oli positiivinen viesti: Itämeren tila näyttää pikku hiljaa paranevan. Ei kovin nopeasti, mutta kuitenkin ollaan koko ajan parempaan suuntaan menossa. Alla olevasta linkistä pääset lukemaan koko materiaalin. (Julkaisulupa: Ari Laine)

Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuus ja suojelu itäisellä Suomenlahdella >>>
 

KUORSALON KESÄJUHLAT 2016

Mökeistä, veneistä, teltoista ja kenties saaren rannoiltakin saapui kesäjuhlille nuorempaa ja iäkkäämpää väkeä jälleen runsain määrin. Sää suosi tapahtumaa tänäkin vuonna - kesä näytti lähes parhaita puoliaan. Tämänkertaisten kesäjuhlien pääohjelmana oli Metsähallituksen Ari Laineen esitelmä Itämeren suojelusta. Luento tulee luettavaksi tänne Kuorsalo-sivustolle.

Lue lisää ja katso kuvakavalkadi Jutut ja uutiset sivuilta >>>Seurantalo täynnä juhlavieraita
 

KUORSALON XVII JUHANNUSLENTOPALLOTURNAUS 25.6.2016 Ilpo Lommi

Salmenrannan voittanutta ei löydy
Kuorsalon Juhannuspäivän Lentopalloturnauksessa jatkui sama sävel kuin seitsemän vuotta aiemmin voittajan osalta. Salmenrannalle ei löytynyt vieläkään voittajaa eikä lopulta edes vahvaa haastajaa. Uutta ja yllättävää oli kuitenkin, että Olavi ja Leila Siparin johtama Salmenranta kompastui alkulohkossa tulokasjoukkue Selectiin. Tappio kuitenkin havahdutti moninkertaisen mestarin. Välieräpelissä sekä loppuottelussa se oli omaa luokkaansa takoen ylivoimaiset erävoitot huolimatta viidellä pelaajalla eli alimiehityksellä pelaamisestaan.

Lue lisää ja katso ottelutulokset sekä joukkueiden sijoitukset >>>
Peli käy kiivaana

Kuorsalo-Seuran jäsenkirje 2016 >>>  (sisältää kokouskutsun) sekä tapahtumakalenteri

Kuorsalo tapahtumat 2016

2.7. Juttutupa klo 14 – 16 ”Kuorsalo sota-aikana”, alustaa Tuomo Silenti
7.7. Seurantalon ja ympäristön siivous klo 10, kahvit talkooväelle
9.7. Kesäjuhla klo 13 + iltatanssit klo 20, teemana ”Itämeren suojelu”
10.7. ”Kulttuuribrunssi” Seurantalolla klo 11
23.7. Opastettu luontoretki Ulko-Tammioon Viklalla yhteyslaiturista klo 13:30. 15€/ Seuran jäsen,
muut 20€. 7-12v 10€, alle 7v 0€. Käteismaksu
6.8. Mäntlahden kyläteatteri Seurantalolla klo 14. Väliajalla kahvipuhvetti
13.8. Woxi-Weikot 40v: päiväjuhla klo 13, tanssit illalla klo 20
20.8. Kuorsalo-Seuran syyskokous klo 13 Seurantalolla
10.9. Hautuumaan raivaustalkoot klo 10 (sahoja ym. työvälineitä mukaan)
24.9. Hirvipeijaiset klo 17 alkaen Seurantalolla
lisätietoa tapahtumista Kuorsalo.fi ja Facebook Kuorsalo-ryhmä

Uusi artikkeli Kuorsalon historiaa -alasivuilla: Jatkosodan tapahtumia Kuorsalossa ja lähisaarissa (Tuomo Silenti)
Sota-ajat -alasivuille  tästä >>>


"Neuvostoliiton ilmavoimien pommitettua useita Suomen alueita eduskunta totesi 25.6.1941 maamme olevan jälleen sodassa itäistä naapuriamme vastaan. Muutamia päiviä aikaisemmin Saksa oli hyökännyt Neuvostoliittoon ja Suomesta oli tullut Saksan aseveli. Suomen johto uskoi, että Saksan armeijan tuella talvisodassa menetetyt alueet pystyttäisiin valtaamaan takaisin..."

Lue Tuomo Silentin kattava artikkeli Historiaa/sota-ajat sivuilta >>>

Perinteiset saarelaisten Riista- ja kalailtamat järjestetään Haminan Työskissä (Lounashuone Kustaa, Sibeliuskatu 28)
lauantaina 13.2.2016 klo 18:30 alkaen.

Illalliskortti 29€ sisältää runsaan alkuruokapöydän ja maittavan riistaruoan, vaihtoehtoisesti herkullista kalaa sekä kahvin. Ruokajuomana vesi ja kotikalja. Baarista ostettavissa muita juomia.

Tanssit, soittaa Woxi-Weikot.

Juhlien mahdollinen tuotto menee Kuorsalon ja Tammion metsästysseuroille. Viime vuoden juhlista tuloutui seuroille yhteensä 500 euroa.

Ilmoittautuminen maksamalla viimeistään 5.2. 29€ / hlö tilille
FI73 5506 0040 0241 58, tilin omistaja Kriktilä Eero
Viestikenttään maksajan nimi/nimet ja ruokavalinta/valinnat (liha tai kala).


Tervetuloa joukolla mukaan!
Järjestää Kuorsalon ja Tammion metsästysseurat

Kuorsalon metsästäjät ovat avanneet kotisivut. Käy tututstumassa sivustoon >>>

Kuorsalon vanhat soittajat ennen Woxiweikkoja

"Tähän on yritetty listata tietoja Kuorsalon vanhoista soittajista eri lähteistä ennen WoxiWeikkojen perustamista v. 1976. 1800-luvulla syntyneet ja 1900-luvun alun soittajat on merkitty alkuun omana lukunaan. Sen jälkeen on edetty suvuittain, kunnes tullaan sodanjälkeisiin soittajiin ennen WoxiWeikkojen perustamista. Analyysissä ei ole mukana kaikki sukujen soittajat, vaan se keskittyy enemmältikin Kuorsalossa taitonsa esiintuoneisiin taiteilijoihin. Jos tunnettuja soittajia ei ole tässä esitelty, he tulevat esiin Woxi-Weikoista laadittavassa historiassa..."   Lue koko artikkeli (pdf) >>>

Espoo 17.11.2015
Markku Arvilommi

Välirauhan tapahtumia Kuorsalossa 1940-1941 Tuomo Silenti

75 vuotta sitten Suomessa elettiin ns. välirauhan aikaa. Kun Saksa valmistautui kanaalin ylitykseen, Neuvostoliitto valtasi Baltianmaat ja alkoi ankarasti painostaa Suomea. Mitä Kuorsalossa silloin tapahtui, selviää oheisesta kirjoituksesta.

Lue kirjoitus Kuorsalon historiaa -palstalta>>>

Talkootapahtumia hautuumaalla

Hyvä saarelainen
Tänä vuonna järjestetään vielä kahdet talkoot:

La 22.8. klo 11 alkaen hautuumaalla Läp´kaytävän maalaustalkoot

La 12.9. klo 11 alkaen hautuumaan kalustevajan ja sen ympäristön siivousta sekä puuston harvennusta (mukaan moottorisahoja!)

talkooterveisin,
Kuorsalo-Seura ry
johtokunta

Tervetuloa avajaisiin keskiviikkona 5.8.2015 klo 16–18

Galleria Ruutikellari, Roopertinkatu 11, Hamina
6.-30.8.2015, avoinna ke-su 12–18

ILONA SILENTI:

KUORSALO

Akvarelleja ja piirustuksia Kuorsalosta ja kuorsalolaisista.

Synnyin tämän kiven päällä, kertoi äitini. Ihmettelin sitä. Olin kuusi vuotias ja ensimmäistä kertaa Kuorsalossa. Myöhemmin ymmärsin, että paikalla oli ollut talo, jonka huone oli ollut tuon kiven päällä. – Me asuimme Helsingissä, mutta vietimme kesät Kuorsalossa suurisän rakentamassa talossa. Äiti kuului Lommin vanhaan sukuun ja saaressa asui paljon sukulaisia. Kyläläisten lehmät ja sonni kulkivat vapaana laumana metsässä ja kaikki pihat ja pellot oli aidattu. Sähköä ei ollut. Saaressa oli kansakoulu, osuuskauppa, seurantalo, luotsiasema, metsähautausmaa ja vakituinen postimoottoriliikenne. – Voiko lapsi joutua elähdyttävämpään ympäristöön!

Saaressa luonnon aitous säilyy, vaikka elämän tyyli onkin nyt täysin muuttunut. Kun kuljen polkujen ulkopuolella yksin, saatan löytää koskemattomuutta, joka salpaa hengen. Saaren muistissa on pyhyyttä, joka sisältää siellä asuneiden sukupolvien selviytymisen. - Tänä kesänä tulin saareen toukokuun lopulla ja tein näyttelyn teokset heinäkuun puoliväliin mennessä. En ehtinyt enempää.

Pidän spontaanista työskentelystä. Teoksissa tulee näkyä tuoreus ja käden liike. Käytän vesiväriä, lyijykynää ja grafiittia paperille. Parhaimmillaan teos muodostuu vasemman käden jännitteisenä vetona suoraan alitajunnasta tai kohdetta kauan katseltua. Nämä teokset kuvaavat Kuorsaloa, tunnistettavastikin, mutta ominaislaatuni läpi. Nykyisin matkustan työskentelemään pois kotoa pitkäksi aikaa. Työstän sitten siellä paikkaan ja mielentilaan liittyvän teossarjan. Olen tehnyt mm. Kööpenhamina-, Afrikka- ja Teneriffa-sarjat. Nyt on vuorossa kotoisampi Kuorsalo-sarja.

28.7.2015

Ilona Silenti
ilona.silenti(at)welho.com


 

Sadevesikouruja mittatilaustyönä - lähipalveluna Otusrannasta

Nyt olisi helppoa saada mittojen mukaan tehtyjä sadevesikouruja läheltä saarta. Kourujen valmistusauto saapuu Otusrantaan la. 4.7 klo 10-13 laittamaan rantamökkiin kouruja, samalla lupasi tehdä saarelaisille kouruja hintaan 13€/m. Muut tuote, väri ja hintatiedustelut Haminan Kattoturva Raimo Lipponen puh: 05 3496 8245

Nyt olisi helppoa saada mittojen mukaan tehtyjä sadevesikouruja läheltä saarta. Kourujen valmistusauto saapuu Otusrantaan la. 4.7 klo 10-13 laittamaan rantamökkiin kouruja, samalla lupasi tehdä saarelaisille kouruja hintaan 13€/m. Muut tuote, väri ja hintatiedustelut Haminan Kattoturva Raimo Lipponen puh: 05 3496 8245

Kuorsalon tapahtumia - keväästä syksyyn

Hyvä Kuorsalo-Seuran jäsen

Kuorsalo-Seuran sääntömääräinen kevätkokous pidetään lauantaina 28.3.2015 13:00 ravintola Pintelissä (Ravimäen palvelukeskus, Tarkka-ampujankatu 1, Hamina).
Kokouskutsu käsiteltävine asioineen liitteenä olevassa jäsenkirjeessä, jossa on myös v. 2015 tapahtumakalenteri.
Kokouksessa on kahvi + voileipätarjoilu, jonka järjestämiseksi kokoukseen pyydetään ilmoittautumaan vastaamalla tähän sähköpostiin tai tekstiviestillä p. 0405880088 viimeistään 23.3.
Seuran jäsenmaksu v.2015 15€/ jäsen pyydetään maksamaan tilille FI93 5506 0040 1007 19 viimeistään 30.4.2015.

Lämpimästi tervetuloa kokoukseen ja seuran sekä yhteistyökumppaneidemme kevään, kesän ja syksyn toimintaan!
johtokunta

Lue Kuorsalo-Seuran jäsenkirje 2015 >>>

Kesän 2015 tapahtumakalenteri julkaistu >>>

Muisteluita Sundqvisteista

"Sortokauden poliittiset tapahtumat Suomen suuriruhtinaskunnassa eivät estäneet tekemästä kiinteistökauppoja, sillä alkuvuodesta 1903 haminalainen pankinjohtaja Walter Sundqvist osti Kuorsalosta merikapteeni Joel Römpötin asuinrakennuksen (nyk. Bernerin talo) kesäasunnokseen."

Lue koko Tuomo Silentin kirjoittama laaja artikkeli nimeltään Muisteluita Sundqvisteista >>>

Kuorsalon Metsästäjät ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään Haminassa Varuskuntakerholla keskiviikkona 25.2.2015 klo 18.00 alkaen. Katso koko ilmoitus >>>

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 90 vuotta kultakauden maineikkaan taidemaalarin Magnus Enckellin kuolemasta ja 145 vuotta hänen syntymästään. Lue Tuomo Silentin tarina: Muisteluita Enckellinniemeltä >>>

Riista- ja kalailtamat 7.2.2015 klo 18 LOUNASHUONE KUSTAA:ssa  Katso tarkemmat tiedot esitteestä >>>>
osoite: Sibeliuskatu 28 Hamina (Haminan Wanha Työski)
Sisään pääsee klo 18.00, ruokailu n. klo 18.30 alkaen

TERVETULOA!

Onko mieli saareen päin kallellaan näin sydäntalven tietämillä?
Kuvagalleriassa Risto Tarvaisen uusia upeita kuvia Kuorsalosta joulun aikaan 2014 >>> (Gallerian albumissa 2014).
Alla muutama maistiainen.

  

30.11.2014 tulee kuluneeksi tasan 75 vuotta Talvisodan syttymisestä ja näistä tapahtumista Kuorsalossa! Lue Tuomo Silentin mielenkiintoinen artikkeli aiheesta >>>

Koulun ostamiseksi ollaan perustamassa kiinteistöyhtiötä (päivitetty 17.11.). Lue lisää Jutut ja uutiset -sivulta >>>

Kuorsalo-Seura ry pyytää tarjoustanne Kuorsalon seurantalon ulkomaalausurakasta. Maalaus toteutetaan kesällä 2015 käsittäen ulkolaudoituksen ja ovien, ikkunoiden, räystäiden sekä nurkkien vuorilaudat. Lue tarkemmat tiedot urakasta >>>

Kuorsalon metsästäjät viettivät 50-vuotisjuhlia seurantalolla lauantaina 16.8. Lue tästä Timo Silentin tilaisuudessa pitämä puhe, jossa hän muistelee seuran perustamiseen liittyviä tapahtumia. >>>

Arvilommin suku kokoontui 35-vuotis sukujuhlaan Kuorsalon Seurantalolle lauantaina 26.7.2014. Paikalla oli runsas 150 Arvilommilaista.
Kiitos kaikille osallistumisesta! ilman Teitä sukujuhlaa ei kannata järjestää. Lämpimät kiitokset myös kaikille sukujuhlien järjestelyihin osallistuneille!
Juhlatoimikunta 2014


 

Kuvia kesäjuhlilta ja Vanhankylän niittotalkoista Jutut ja uutiset -alasivulla
Katso >>>

Kokouskutsu
Kuorsalon Metsästäjät ry:n sääntömääräinen kesä- ja hirvikokous
Su 27.7.2014 Kuorsalon Seurantalolla klo 12.00
Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat


Tervetuloa, johtokunta
---   ---   ---   ---   ---   ---


Kuorsalon Metsästäjät ry yhteystiedot
 
Puh.joht. Kari Tarvainen   0503553007  kari.tarvainen@kolumbus.fi
Varapuh.joht. Simo Laurema 0407162651 
Johtokunnan jäsenet:

Harri Arvilommi 0405222918
Hannu Korjus  0445033857   rahastonhoitaja
Matti Korjus  0407730655
Matti Pehrman 0405521900
Sami Sipari  0452557276  sihteeri 

kuorsalonmetsastajat@gmail.com 

 

Kuorsalon tapahtumakalenteri 2014 muistin virkistykseksi

2.6. Hautuumaajuhla klo 10 (kahvit Seurantalolla)
20.6. Paloharjoitus koulun rannassa, Leerviikissä ja Itäpuolella klo 12
5.7. Kirpputori klo 10, Juttutupa klo 14 Seurantalolla
10.7. Seurantalon pihatalkoot klo 10
12.7. Kesäjuhla Seurantalolla klo 13, iltatanssit
15.7. Vanhankylän niittotalkoot klo 10
talkooväelle hernekeittoa Seurantalolla
9.8. Mäntlahden kyläteatteri Seurantalolla klo 14
16.8. Metsästysseuran 50v juhla klo 13 Seurantalolla
Woxi-Weikot tanssittaa illalla
17.8. Kuorsalo-Seuran syyskokous klo 10 Seurantalolla
27.9. Hirvipeijaiset klo 17 alkaen Seurantalolla

Kuorsalon ja lähisaarten puhelinluettelo (Kuorsalo-Houtere-Lehtinen) >>> (julkaisijana Kuorsalo-Seura ry)

Mikäli huomaat puhelinluettelossa kohdallasi virheellisiä tietoja, lähetä ystävällisesti korjauspyyntö osoitteeseen kuorsalo(at)gmail.com
(Ylläpidon terveiset: Siirryn saarimajoitukseen 1.6. alkaen, joten päivitykset tehdään kesäaikaan n. joka toinen viikko.)

Arvilommien sukujuhlat Kuorsalossa 26.7.2014

Vietämme Arvilommien 35-vuotista sukujuhlaa 26.7.2014.
12.00 Päivän ohjelma alkaa hautuumaalla
13.00 Juhla jatkuu Kuorsalon seurantalolla
19.00 Iltaosuus seurantalolla alkaa

Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen veli-matti.toikka(at)luukku.com tai puhelimitse Johanna Arvilommille numeroon 050-301 7871.

Lisätietoja kuljetuksesta samasta numerosta. Osallistumismaksu (maksetaan paikan päällä) Aikuiset 7 € Lapset 4 €
Löytyisikö kaapista sukulaisten vanhoja asusteita tai vaatteita? Tunnelman nostattamiseksi pue ne päällesi! Tervetuloa!

Laivan- ja veneenrakennuksesta Kuorsalossa
Tuomo Silentin kattava artikkeli Kuorsalon laivan- ja veneenrakennuksen pitkiin perinteisiin.
Lue artikkeli historia-sivuston elinkeinot -alasivuilta >>>

Kuorsalo-Seuran jäsenkirje ja tulevan kesän tapahtumakalenteri luettavissa ja nähtävissä. Tapahtumat myös nettisivujen kalenterissa.

Seuran jäsenkirje 2014 >>>

Riista- ja kalailtamien kuvasatoa >>>

Tuomo Silentin artikkeli ALEKSANTERI KORJUKSEN suksirasvatehtaasta >>>

Kuorsalon ja Tammion talviset Riista- ja kalailtamat 8.2.2014 klo 18.00 Lounashuone Kustaassa. (Haminan Wanha Työski)
Ilmoittautumiset 2.2. mennessä, illalliskortti 27e. Katso esite ja tarkemmat tiedot >>>

Kuorsalo Seura järjesti kesällä 2013 jäsen- aloitteesta keskustelutilaisuuden koskien saarelaisten vanhoja sanoja ja sanontoja.
Keskustelu tallennettiin digitaaliseen muotoon ja on nyt kuunneltavissa kolmessa osassa mp3-tiedostoina.

Teleskat, taasa ja savokka. Muutamia esimerkkejä saarelaisten käyttämistä sanoista.

Tallenne löytyy Historia-sivuston Yleisesitykset -alasivulta >>>

Kuorsalon viimeinen luotsi
Kirjoittanut Esko Tulusto

"Suomen rannikko on lukemattomine saarineen, luotoineen ja karikkoineen ainutlaatuisen kaunista, mutta merenkulun kannalta vaikeaa. Luotsin ammatti onkin ollut tärkeä ja arvostettu. ”Kruunu” eli valtio määräsi ennen suurimpien saarten miehet luotseiksi. Suomenlahden pohjukassa lähellä itärajaa sijaitsevan Kuorsalon saaren miehille tämä velvollisuus annettiin jo 1500-luvulla..."

Lue koko artikkeli: Historiaa / Tarinat ja henkilöt >>>

Saarenpoikien ja Kuorsalotaustaisten urheilumenestyksestä
Uusi artikkeli historiaa -osastolla. Kirjoittanut Tuomo Silenti

"Elinolosuhteet synnyttävät mestareita
Ennen konekulttuurin aikakautta eläminen ja toimeentulo karussa saaristossa vaativat monenlaisia käytännön taitoja sekä laaja-alaista osaamista. Edellisten ominaisuuksien lisäksi tarvittiin myös fyysistä voimaa päivittäisistä askareista selviämiseen... "

Lue koko artikkeli historiaa -sivujen järjestötoimintaa -osastolta >>>

Rauhanaika toi merelle vipinää
Kirjoittanut Pentti Nopanen

"Itä-Suomen Rannikkoprikaatin esikunnasta tulee kiireinen puhelinsanoma: ”Rauha on tehty. Kaikki vihollisuudet lopetetaan klo 07.00.” Sepä oli paukku! Rauhanehtoja luettiin radiossa..."

Lue koko artikkeli historiaa -sivujen sota-ajat -osastolta >>>

OXY-hankkeen päätösseminaari Haminassa
Torstai 28.11.2013 klo 13-15

Itämeren happitilanteen parantamisen keinoja tutkivan OXY-hankkeen kolme hapetuskesää ovat takanapäin. Nyt haluamme jakaa kokemaamme ja oppimaamme meren sisäisen kuormituksen vähentämisestä.
Seminaarissa esitellään OXY-hankkeen havaintoja Haminan Tammionselän syvänteen tekohengittämisestä.
Asiantuntijat kertovat Itämeren tilasta, vesistön muutoksista ja sen vaikutuksesta luontoon sekä saariston elinkeinoihin.

Paikkana Haminan kirjaston Kasper-sali, Rautatienkatu 8, 49400 Hamina
Merkitse siis päivämäärä jo kalenteriisi!

Seminaari on osa Pöyryn koordinoimaa OXY-hanketta. Tarkempi ohjelma julkistetaan marraskuussa.
Lisätietoa Oxy-hankkeesta: www.oxy-itameri.fi

Kattava artikkeli postinkuljetuksen historiasta Kuorsalossa

Kuorsalon postinkuljetuksen historia alkaa oikeastaan jo vuodesta 1891, Jolloin kuorsalolaiset olivat jättäneet postihallitukselle anomukseen säännöllisen postinkulun järjestämiseksi Kuorsaloon ja Tammioon.

Lue myös useita erittäin mielenkiintoisia kuvia sisältävä Tuomo Silentin kirjoittama artikkeli Historiaa/elinkeinot -palstalla >>>

Hätäilmoituksen tekeminen, tiedä sijaintisi

Hätäpuhelun soittajan on hyvä tietää sijaintinsa.

Karttakoordinaattipalvelua käytetään hätäilmoituksen tekijän sijantitiedon selvittämiseen.
Sijaintitiedoksi selvitetään palvelun avulla koordinaattipiste, joka on mahdollista ilmoittaa hätäpuhelun yhteydessä hätäkeskukseen.

Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelu auttaa mökkiläisiä, veneilijöitä ja muita luonnossa liikkujia määrittämään tarkan sijaintinsa. Koordinaattipisteen avulla hätäkeskus voi hälyttää paikalle apua, vaikka tarkkaa osoitetta ei olisikaan mahdollista antaa.
Selvitä koordinaatit etukäteen.

Palvelun käyttö on helppoa. Palvelu ohjaa sijaintitietolomakkeen täyttöä askel askeleelta.
Valmiit koordinaatit voit tulostaa sijaintitietolomakkeen eri kieliversioihin. Lomake on hyvä sijoittaa näkyvälle paikalle.
Metsässä tai vesistöillä retkeillessä reittisuunnitelma on hyvä tehdä etukäteen ja ottaa mukaan reitin karttakoordinaatit.

Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalveluun tästä >>>

Jättipalsamin hävittäminen

Kuorsaloon on asettunut kiusallinen, rajusti leviävä jättipalsami. Se syrjäyttää paikalliset kasvit ja se tulisi hävittää heti tavattaessa. Lue ohjeet ja katso jättipalsamin kuva täältä >>>

Viimevuotinen teatteriesitys Seurantalolla saa jatkoa:

Mäntlahden kyläteatteri esittää näytelmän "Kelmit" talolla 10.8. 2013 klo 14:00.

Liput esitykseen á 10,- myydään ovelta. Viimevuotisen menestyksen perusteella voidaan olettaa, että sali tulee jälleen olemaan täynnä, joten kannattaa tulla ajoissa paikalle. Ennen esitystä ja väliajalla voit ostaa kahvia ja virvokkeita Kuorsalo-Seuran pitämästä puhvetista.
 


Katso ilmoitus, jossa lisätietoa esityksestä >>> 


Kesäterveisin
Kuorsalo-Seura ry   

  (klikkaa ja suurenna)

 

Hautuumaan kunnostustalkoista kuvakooste Haminan seurakunnan sivuilla.
Käy katsomassa tästä >>>

Kuorsalo-Tammion kalastuskunnan yhteyshenkilöt:

Mika Juutilainen, 050-5559049, mika.tammiost(at)gmail.com
Seppo Korjus, 040-7378117, seppo.korjus(at)poyry.com,
Seppo Kallio, 0400-870966, seppo.kallio(at)haminetti.net

Varkaita Otusrannassa!
n. 15. - 17.4. välisenä aikana ovat varkaat käyneet Otusrannassa ja Merimökki 7 puolella tuhojaan tekemässä. Merimökin lukko oli murrettu ja ainakin yksi perämoottori löytyi portin pielestä metsän puolelta. Kannattaa käydä tarkistamassa miten on omien laitteiden laita.

Kuorsalo-Seuran on julkaissut 2013 vuoden tapahtumat kevätkokouksesta hirvipeijaisiin. Merkitse kaikki kalenteriisi jo nyt! >>>

Kuorsalon Facebook-ryhmä sai kolmannensadannen jäsenensä lauantaina 26.1.2013. Jos sinä olet Facebokisti, niin tervetuloa mukaan ryhmään!

Kuorsalo-ryhmän sivulle pääset tästä >>>  Pyydä liittymislupaa ja kohta joku ryhmän ylläpitäjistä hyväksyvät sinut ryhmään.

Oliko piikkikalanrasvan valmistus hyvää bisnestä? Siitä maksettiin Pietarissa 1800-luvun loppupuolella Suomen rahassa 5 markkaa 25 penniä puudalta? Onko se sitten paljon vai vähän? Perehdy aiheeseen Tuomo Silentin "Piikkikalanrasvan valmistuksesta Kuorsalossa" artikkelin avulla Historiaa/elinkeinot -palstalla >>>

Haminan Porttitalon nimeksi Toimistokeskus Kuorsalo

Porttitalolle on mietitty vuoden verran uutta nimeä. Hyviä ehdotuksia onkin saatu useampia. Nyt rakennus on päätetty nimetä ”Toimistokeskus Kuorsaloksi”. Lue lisää Port of Haminakotkan sivuilta >>>

Kuvagalleriassa muutamia uusia talvikuvia >>>

Kuorsalon ja Tammion Riista- ja kalailtamat 9.2.2013 klo 18. Lue lisää >>> (pdf)

Lue Hymy-lehden artikkeli Woxi-veikoista vuodelta 1992! Onko paljasta pintaa??? (pdf-tiedosto)  >>>
(Julkaisulupa: Hymy-lehden päätoimittaja Mika Lahtonen 20.11.2012. Alkuperäinen artikkeli julkaistu Hymy-lehdessä 27.1.1992)

L. Pourun terveiset saaresta ja hieman tietoa sotaharjoituksista

"Nähtiin sotilaita ja miehistönkuljetusvene Vekanlahdella illan hämärtyessä - toivat ilmeisesti eväitä sisseille - lämmintä on sisällä ja ulkona."
-----------------------------------------------------------
Rannikkotaisteluharjoitus "Iiris" käydään itäisen Suomenlahden alueella 14.-22.11.
Iiris-harjoituksessa on mukana kaikkiaan noin 600 henkilöä Merisotakoulusta, Suomenlahden meripuolustusalueelta, Saaristomeren meripuolustusalueelta ja Uudenmaan Prikaatista.
Harjoitusaiheina ovat rannikkoalueen johtaminen, taistelukyvyn ylläpito, ilmapuolustus ja yhteistoiminta.
Harjoituksen johtaa 14.–16.11. komentajakapteeni Hannu Roponen ja 17.–22.11. komentaja Jukka Mustola.
Päätös kiinteistöjen tilapäisestä käyttämisestä Pyhtään, Kotkan, Haminan ja Virolahden alueilla
Merisotakoulu on tehnyt 14.8.2012 puolustusvoimista annetun lain (551/2007) 14 § nojalla päätöksen kiinteistöjen tilapäisestä käyttämisestä 14.–22.11.2012 puolustusvoimien sotilaalliseen harjoitustoimintaan.
Päätös koskee eräitä Pyhtään, Kotkan, Haminan ja Virolahden alueilla sijaitsevia puolustusvoimien tilapäiseen sotilaalliseen harjoituskäyttöön välttämättä tarvittavia kiinteistöjä.
Puolustusvoimilla on oikeus tilapäisesti käyttää muita kuin pysyvässä käytössään olevia kiinteistöjä, jos se on sotilaallisen harjoitustoiminnan kannalta välttämätöntä. Puolustusvoimat ei kuitenkaan saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa tai vahinkoa omaisuudelle
.

"Saksalaiset sijoitettiin Kuorsalon taloihin sekä telttoihin ja niiden ulkopuolelle asetettiin vartioketju. Vankien karkaamisen estämiseksi veneet oli vedetty ylös maalle ja niistä oli poistettu airot."
Lue lisää historiaa-sivuilta: Saksalaiset sotavangit Kuorsalossa >>>  Jutussa myös hienoja vanhoja valokuvia!

Historiapuolen Kuorsalon elinkeinoista kertovalla sivulla löytyy nyt myös erittäin mielenkiintoinen juttu hylkeenpyynnistä >>> Mukana myös kuva Kalle ja Lauri Arvilommista saaliiksi saamansa melkoisen hallinjötkäleen kanssa.

Otusrannassa ja Merimökin puolella on käynyt varkaita 29.8. tienoilla! Useista veneistä viety bensatankkeja ja muuta irtainta. Mikäli olet lähdössä viikonloppuna saareen, varaudu pahimpaan ja toivo parasta! Poliisi tutkii asiaa.

Kuorsalon postinkulku kesällä 2012 ajalla 14.5. - 31.8.
maanantai, keskiviikko ja perjantai klo 18.00 mennessä.
Postilaatikko on vanhan koulun lähellä olevan "postilaiturin" luona Vekanlahdella.

Facebookista löytyy Kuorsalo -ryhmä. Rekisteröidy Facebookiin ja jaa Kuorsalofiiliksiä... >>>

KUORSALO-LEHTINEN-HOUTERE puhelinluettelotietojen päivitys
Kyläjuhlilla lauantaina 7.7.2012 jaettiin saarelaisille lomake, jolla ajantasaistetaan Kuorsalo-Lehtinen-Houtere -puhenlinluettelo. Mikäli et päässyt juhliin, voit tästä tulostaa itsellesi lomakepohjan, jonka voit täyttää ja palauttaa seurantalon postilaatikkoon heinäkuun loppuun mennessä. Tulosta lomake tästä >>>

Haminalaissyntyinen kenraalimajuri Mauri Mäkelä on kuollut. Mauri Mäkelä oli syntynyt 23.12.1920. Hän kuoli Helsingissä 14.6.2012.
Kenraalimajurin uurna lasketaan myöhemmin kesällä Kuorsalon hautausmaahan läheisten kesken.

Kuorsalo-Seuran johtokunta on laatinut kuorsalolaisille mielipidekyselyn ja toivomuslistan Kuorsalon asioista.
Mitä toivoisit Kuorsalo-Seuran tekevän tai mihin vaikuttavan nyt ja tulevaisuudessa. Lue lisää lataamalla kysely.
Lataa kysely tästä:  (Word-muodossa, tietokoneella täytettävä >>>) (pdf-muodossa, tulostettava ja käsin täytettävä >>>)

Juhannushartaus Tammiossa Kalastajapirtillä klo 16.30, Vettenniemi, Suutari. Vikla Tervasaaresta klo 14.15, Kuorsalon kautta, n. 15.30 Kuorsalossa, saapuu Tammioon n. klo 16.15, lähtö takaisin klo 18.15 Tammiosta, n. klo 20 Haminassa. Hinta 19 €, lapsilta 9 €.

La 21.7. Tavaranvaihto- ja kirppispäivä Seurantalolla klo 10-15. Varaa pöytä ja ilmoittaudu osoitteeseen hnopanen(at)gmail.com

Kuorsalo-Seuran syyskokous Seurantalolla ENNEN koulujen alkua, päivä tarkentuu myöhemmin.

ARKKI - Tosipohjaisia katkelmia kyläkauppias Armas Raussin (1914 - 1941) elämästä
Ensi-ita Mäntlahden Toivolassa to 19.7. klo 19. Katso juliste >>>

Kuorsalon melkein oma poika Tommi, voitti Lipsaset-yhtyeensä kanssa SUOMEN BILEBÄNDI 2012 mestaruuden!
Onnea kaikkien kuorsalolaisten puolesta! Ehkäpä Lipsaset nähdään joskus talollakin. Istuisi sinne kuin meriharakka laiturin päähän! Outo bändi sinulle? Käy katsomassa Lipsaset Facebookissa >>>

Haminan Energia Oy:lle kolme uutta tuulipuistoa
Tuulivoimalahanke Harvajanniemeen etenee ja näyttää toteutuvan.

Lue Lue Haminan Energia Oy:n lehdistötiedote 23.1.2012 >>>

KESKUSTELUFOORUMI
Olemme avanneet kuorsalolaisille oman keskustelufoorumin osoitteessa www.foorumi.info/kuorsalo Foorumilla sana on vapaa, mutta kirjoittaaksesi sinne, sinun tulee rekisteröityä.

Foorumilla on valmiita kategorioita, kuten Huomioita ja kannanottoja, Kalastus, Luonto, Veneily jne. Otamme mielellämme ideoita uusista kategorioista ja lisäämme niitä tarpeen mukaan. Kirjoittamisen suhteen ei kannata pitää itsellään liian korkeaa kynnystä. Rohkeasti vain kirjoittamaan ja kommentoimaan.

Koska palvelu on ilmainen, siellä on myös mainoksia, mutta se on ilmaisuuden hinta. Mainokset saa toki selaimessa pois näkyvistä erilaisilla ADblock lisäohjelmilla.

Tästä pääset suoraan foorumille >>>

KUVAGALLERIA UUDISTUI
Kuvagalleria on päivitetty uuteen ulkoasuun. Käy tutustumassa. Sinne on myös Risto Tarvainen on dokumentoinut varsin poikkeuksellisen jouluntienoon maisemia Kuorsalossa. Meri nousi melkoisen korkealle. Käy katsomassa "isot vedet" uudistuneesta kuvagalleriasta.

Mikäli uusi galleriasivusto ei avaudu, paina selaimen "päivitä" -näppäintä, jolloin kuvagalleria-välilehti päivittyy osoittamaan uutta galleriaa. Kaiken varalta on tässä vielä suora polku : )

http://kuorsalo.fi/kuvagalleria_2012/kuorsalo/album/index.html
 

HISTORIAA -SIVUT OVAT UUDISTUNEET
Kuorsalon kotisivujen historiasivusto on uudistunut. Sivuston sisällöntuotanto on vasta aluillaan, mutta siellä on jo luettavissa useita uusia artikkeleita mielenkiintoisine kuvineen. Klikkaa historiaa -välilehteä ja käy tutustumassa.

KUORSALON HAUTUUMAA - KUORSALOLAISTEN JA TAMMIOLAISTEN AARRE

Kuorsalon hautuumaa on aarre ainakin kolmella mittarilla arvioituna. Se on yksi Suomen vanhimmista jatkuvasti käytössä olevista hautausmaista; todennäköisesti 1200-luvulta, jolloin saari asutettiin pysyvästi. Kulttuurihistoriallisen ja tunnearvonsa ohella se on aarre myös rahalla mitattuna; Kuorsalo-Tammion jakokunnan omistamana sinne hautaaminen on ilmaista jakokunnan osakkaille. - Ilmaisia lounaita ei kuulemma ole, mutta ilmaisia hautapaikkoja näyttää olevan!

Pitkään luultiin Vehkalahden seurakunnan olevan hautausmaan omistaja, kunnes sitten todettiin, että vaikka saarelaiset olivat 1960-luvulla tarjonneeet hautausmaata seurakunnalle, prosessi oli jäänyt kesken. Myöskään mitään aikaisempia asiakirjoja seurakunnan omistajuudesta ei löytynyt, vaikka tiedetään, että 1800- luvulla ja 1900-luvun alkupuolella oli olemassa seurakunnan hallinnoima Kuorsalon, Tammion, Mäntlahden ja Pyötsaaren hautausmaapiiri. Juuri tämän organisaation nimissä tehtiin vuonna 1904 hautausmaan laajennus, jolloin hautausmaan kiviaitaa, joka vanhastaan oli ollut meren silottelemista kivistä, jatkettiin lohkotuista kivistä rakennetulla aidalla. Samalla siirrettiin läpikäytävä pohjoisreunalta nykyiselle paikalle ja rakennettiin Iikluuvinpohjaan hautausmaan laituri.

On saarelaisten onni, että seurakunta ei omista hautausmaatamme, sillä jo Mikko Lahden kirkkoherrakaudella meitä varoiteltiin siitä, että hautaukset saareen saattavat loppua siksi, että hautojen kaivaminen sinne on liian kallista seurakunnalle. Mutta onnesta on myös maksettava. Kun hautausmaa vaatii kunnostusta, me emme voi kääntyä seurakunnan puoleen. (Eipä taida sittenkään olla ihan ilmaisia hautapaikkoja!)

Nyt pääsemmekin sitten asiaan: meillä on hautausmaa, jota on yritetty pitää kunnossa vapaaehtoisin talkoovoimin, mutta hautausmaa tarvitsee toimenpiteitä, joihin yksi talkoopäivä vuodessa ei riitä. Esimerkkejä tarpeista: 1. Vanhat koivut ovat vaaraksi hautakiville; puut olisi saneerattava ja työ pitäisi tehdä asiantuntijatyönä, jolla on voimassaoleva vahinkovakuutus. 2. Kiviaita vaatii korjausta - tosin tämä työ onnistuu omin ja vorokin ja kolmijalan voimin. 3. Läpikäytävä odottaa remonttia. Ja neljänneksi: tärkeintä olisi järjestää hautausmaan hallinto. Kun saamme aikaan rekisteröidyn hautausmaayhdistyksen, moni asia selkiytyy. Pystymme jakamaan kustannuksia, pystymme järjestämään ehkä myös maksullista hautainhoitoa niille haudoille, jotka muuten jäisivät ilman sitä, pystymme tekemään päätöksiä siitä, miten uusia hautapaikkoja luovutetaan ja vanhoihin sukuhautoihin hautaaminen sujuu jne.

Uskon hautausmaamme arvon säilymiseen ja arvonnousuun kaikilla mittareilla mitattuna.
Varsinkin nyt, kun uurnahautaus yleistyy, olisi ihme ellei syntyisi suoranainen buumi haudata Kuorsaloon.

Milloin on seuraava jakokunnan kokous?
Kysyy

Marjatta Astrén
marjatta.astren(at)kotiportti.fi

Haminan kaupungin tiedotteessa 10.10.2011
Loma-asuntojen jätteiden vastaanotto aluekeräyspisteissä loppuu tämän vuoden lopussa. Eli enää ei voi viedä roskista Pyötsaaren risteyksen jätepisteeseen, koska siitä tulee pelkkä hyötyjätepiste. Eikä voi roskista viedä muuallekaan, koska kaikki jätepisteet poistuvat. Voi tehdä jätekuljetussopimuksen. Paitsi saarissa, josta roskat on vietävä kaupungin ohjeiden mukaan esim. kotiroskikseen.

Kymenlaakson energiamaakuntakaavan luonnos

Kymenlaakson energiamaakuntakaavan luonnos 26.9.2011 asetetaan maankäyttö- ja rakennusasetuksen 30 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville Kymenlaakson Liiton toimistoon ja Kymenlaakson Liiton jäsenkuntien toimistoihin 20.10.–21.11.2011 väliseksi ajaksi sekä Kymenlaakson Liiton kotisivuille.

Lue lisää ja katso kaavaluonnos Kymenlaakson liiton sivuilta >>>

Tuulivoimaloita tulossa mantereen puolelle?
Joko kohta Manstuolissa ja Harvajanniemellä jättisiivet huiskii? Niissä on puolensa ja puolensa.
Lue Kymenlaakson tuulivoimalaselvitys vuodelta 2010 tästä (pdf) >>>

Kuorsalon kartta tulossa sivustolle
Olemme saaneet Pertti Lommilta luvan käyttää hänen piirtämäänsä Kuorsalon kartta. Kartta on varsin yksityiskohtainen korkeuskäyrineen ja lukuisine paikannimineen. Kartta tullaan skannaamaan pdf-muotoon.

Voxi-Veikot reenaa
Saaren oma orkesteri Voxi-Veikot pitivät avoimet harjoitukset. Yleisöä oli kuuntelemassa runsain määrin sekä maalla. että merellä - ja kenties ilmassakin. (kuvat Ilpo Lommi)

Klikkaa kuvat suuremmaksi


 

Puolustusvoimien sotaharjoitus Pyörremyrsky 2011 näkyy ja kuuluu myös Kuorsalossa ja lähivesillä.
13.-17.6 puolustusvoimien sotaharjoitusten toinen vaihe käynnistyy. Sekä maa-, meri- että ilmavoimat osallistuvat laajaan harjoitukseen Itäisen Suomenlahden alueella.
Myös Kuorsalossa liikkuu tuona aikana ainakin muutamia sotilasryhmiä, joten älä hämmästy, mikäli puskista astuu esiin maastopukuisia, aseistautuneita miehiä.

Posti kulkee Kuorsaloon kesäaikana.
Posti tulee kaupanrannan postilaituriin maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 18.00 mennessä. Pienoinen säävaraus on toki pahimmille myrskykeleille jätettävä.

Jäät lähtivät Kuorsalonsalmesta pääsiäispyhinä. Katso kuvia kuvagalleriasta.

OXY-hanke - Itämeren alusveden hapettaminen Suomenlahden rannikolla - Lue hankkeesta jutut ja uutiset välilehdeltä

Lue TM FM Marjatta Astrénin Kuorsalon historia lyhyesti, sekä Kuorsalon paikannimistä
Eija Laannin mukaan vuodelta 1945. Jutut löytyvät historiaa -välilehdeltä.

Facebookista löytyy Kuorsalo -ryhmä. Käy kurkistamassa tai rekisteröidy Facebookiin ja jaa Kuorsalofiiliksiä... >>>

 Onko sinulla ylimääräistä tavaraa, josta haluaisit luopua. Tästä kuorsalolaisten omalle tavarankierrätyspalstalle >>>    

   
 

Kuorsalo.fi -sivustoa valmistui julkaisuasteelle talven 2011 aikana, mutta sitä kehitetään edelleen. Otamme kiitollisina vastaan kaikenlaista materiaalia sivustolle: Kerro tarina paikasta, tapahtumasta, nykyajasta tai menneisyydestä. Myös kuvat ovat erittäin tervetulleita sivuston kuvagalleriaan.
Hankkeen toteuttaa Kuorsalo-Seura ry

 

Pyydämme sinulta malttia ja hurttia huumoria sivuston rakentajia - ylläpitotiimin poikia Tommia ja Jarya kohtaan, jotka itse ovat sangen totisia veikkoja (ks. kuva alla). Toimitamme tänne materiaalia aina sitä mukaa, kun sitä saamme.

 

Linkkien sijoittelu ja nimeäminen saattavat kehitystyön edetessä myös muuttua. Voihan olla, että koko sivuston ulkonäkökin muuttuu.

 

Joku on sanonut, että puolivalmista ei koskaan pitäisi julkaista, mutta me julkaisemme. Koska olemme malttamattomia.

 

  <<< Klikkaa kuvaa nähdäksesi ylläpitopojat suuremmassa totisuudessa.

 

Terveisin ylläpitopojat Jary (vas) ja Tommi (oik)

 

 


Juttutilaa 2


 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© KUORSALO-SEURA